Visual - Stilstaande auto V1

Tips voor een lang stilstaande auto

Soms staat uw auto even een tijdje stil. Bijvoorbeeld omdat u op reis bent, uw been gebroken is of omdat u langdurig thuiszit. Gaat u uw auto na een lange tijd stilstaan weer gebruiken? Met de volgende tips kunt u veilig en onbezorgd de weg op.

Wat gebeurt er als mijn auto lange tijd stilstaat?

Als uw auto langere tijd stilstaat, zijn er een aantal belangrijke onderdelen van uw auto waar u op moet letten voordat u weer kilometers gaat maken. De accu is het belangrijkst om te controleren. Alle moderne systemen in uw auto verbruiken namelijk stroom van uw accu. Normaal gesproken laadt hij tijdens het rijden op, maar dat gebeurt nu natuurlijk niet. Wanneer u te weinig accuspanning heeft, kunt u startproblemen krijgen. Door af en toe een rondje te rijden met uw auto, zorgt u dat uw accu bijlaadt.

Wat kunt u doen om problemen te voorkomen?

Door ongeveer eens per twee weken een half uur te rijden, voorkomt u een hoop problemen aan uw stilstaande auto. Vergeet ook niet de vloeistoffen en bandenspanning te checken voordat u gaat rijden. Zit er vogelpoep op uw lak? Haal deze gelijk weg. Als u het goedje te lang laat zitten, kunt u vervelende lakschade krijgen.

Tips als u uw auto weer gaat gebruiken

Tip 1: Maak uw ruiten schoon

Maak uw ruiten, voor u voor het eerst weer gaat rijden, altijd goed schoon. Als er teveel vuil op uw ruiten zit, kunt u namelijk problemen met uw ruitenwissers krijgen. Daarnaast kunt u ook krassen in de ruiten veroorzaken. Ga daarom eerst zelf aan de slag met een doek en ruitenreiniger.

Tip 2: Controleer de bandenspanning

Wanneer uw auto lange tijd stilstaat, kunnen uw banden spanning verliezen. Het kan zelfs zijn dat ze iets vervormen. Door de bandenspanning te controleren en de eerste kilometers extra voorzichtig te rijden, kunt u veel problemen voorkomen.

Tip 3: Voorzichtig remmen

Als u uw auto lange tijd niet heeft gebruikt, kan er een roestaanslag op uw remmen ontstaan. Na een aantal keren constant en rustig te remmen, gaat deze aanslag vanzelf weer weg. Maken uw remmen wat bijgeluiden? Geen zorgen, dat is normaal.