Verzekering

Blog: Over- of onderverzekerd. Wat is dat?

Uit onafhankelijk onderzoek gepubliceerd door AutoleaseWereld blijkt dat veel auto's over- of onderverzekerd zijn. Maar wat is over- of onderverzekerd eigenlijk? Onze financieringen- en verzekeringspecialist, Eerde Jan Bijlsma, legt het graag uit.

Over- of onderverzekerd?

De term over- en onderverzekerd is op meerdere manieren uit te leggen. Bij oververzekering kun je denken aan een 10 jaar oude auto waarbij de dagwaarde te laag is geworden om nog volledig casco te verzekeren (hoge premie, lage uitkering bij total loss verklaring of diefstal). Maar denk bijvoorbeeld aan dubbele verzekering van pechhulp. En via mobiliteitsgarantie van je automerk en via een externe partij (ANWB, Route Mobiel, etc.). Tot slot verzekeren veel consumenten rechtsbijstand via hun autoverzekering terwijl ze vaak al een totaalpakket hebben waarin rechtsbijstand ook is meeverzekerd. Allemaal dubbelop, oftewel er is sprake van oververzekering bij een autoverzekering.

Bij onderverzekering kun je denken aan het ontbreken van een aankoopwaarderegeling bij je autoverzekering. Verzekeraars hanteren tegenwoordig aankoopwaarderegelingen tot 5 jaar. Stel je rijdt je auto total loss of je auto wordt gestolen in jaar 5 en je hebt geen aankoopwaarderegeling, dan keert de verzekeraar de dagwaarde aan je uit. Het verschil tussen dagwaarde en nieuwwaarde moet je zelf betalen bij de vervanging van je auto. Heb je dit bedrag niet, dan zul je genoegen moeten nemen met een mindere auto. Tevens kan het ontbreken van een inzittenden schadeverzekering gevolgen hebben. Op het moment dat je invalide raakt bij een ongeval met je auto, kun je de gevolgschade (aanpassingen aan huis, auto en/of fiets) nergens claimen. Deze kosten kunnen oplopen tot enkele honderdduizenden euro's. Ben je zelf schuldig bevonden aan het ongeval, dan kun je als bestuurder van de auto bij een schuldschade de kosten dus niet claimen op de WA verzekering van je auto of op de ziektekostenverzekering. Je moet dit dan zelf betalen of ervoor kiezen om de aanpassingen niet door te voeren.

Premie allesbepalend?

Veel consumenten kijken alleen naar de jaarlijks te betalen premie en nemen de voorwaarden van de autoverzekering niet goed door. Zolang je geen schade rijdt of je auto gestolen wordt is er niets aan de hand. Onze ervaring is echter dat de premie zeker niet allesbepalend is. In geval van schade of diefstal kunnen er vervelende situaties ontstaan als je niet goed verzekerd bent. Een hoog eigen risico voor schadeherstel, het ontbreken van een aankoopwaarderegeling, het niet meeverzekeren van vervangend vervoer tijdens schadeherstel en een (hoge) terugval in de korting na het claimen van een schade. Slechts enkele voorbeelden van zaken die we regelmatig tegenkomen.

Welke risico's verzeker je en welke risico's neem je zelf?

Het is belangrijk om voor jezelf op een rij te zetten welke risico's je bereid bent om zelf te nemen en welke risico's je wilt uitbesteden aan de verzekeraar. Laat je dus altijd goed voorlichten en lees de voorwaarden van de autoverzekering goed door.

Autoverzekering via Century Autogroep

De autoverzekering via Century Autogroep kenmerkt zich door vijf zekerheden waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan:

  1. Tot 5 jaar aankoopwaarderegeling voor nieuwe en jonggebruikte auto's (auto's tot 3 jaar oud).
  2. Geen eigen risico voor schadeherstel via Century en gebruik van originele merkonderdelen bij schadeherstel.
  3. Vervangend vervoer bij schadeherstel.
  4. Accessoires tot € 2000,- gratis meeverzekerd.
  5. Bij 15 schadevrije jaren of meer mag je één keer in de vijf jaar een schade melden zonder in korting terug te gaan.

We adviseren je graag!

Ben je benieuwd of je auto goed verzekerd is? We toetsen geheel vrijblijvend of je in onze ogen met je huidige autoverzekering goed verzekerd bent.

Verzekeringsofferte aanvragen? Vul onderstaand formulier in en één van onze collega's neemt zo snel mogelijk contact op!

Geboortedatum*

Autogegevens

Gewenste dekking

Voor vragen kun je contact opnemen met onze specialist