Aardgas / groen gas

De Volkswagen Groep heeft inmiddels diverse modellen die zijn ontworpen voor het gebruik van aardgas, de schoonste fossiele brandstof die er is. Deze modellen kenmerken zich door een laag verbruik en een zeer lage CO2-uitstoot en zijn ook geschikt voor het nóg duurzamere groen gas. Met groen gas komt betaalbaar CO2-neutraal rijden binnen handbereik.

 

Aardgas (CNG)

vermindering van CO2 uitstoot met 20 procent

Aardgas heeft belangrijke milieuvoordelen. Vergeleken met een dieselmotor is de uitstoot van roetdeeltjes en stikstofoxiden lager. Ten opzichte van een benzinemotor is de CO2-uitstoot 20% minder. Bovendien zorgt aardgas voor een ‘stille’ verbanding. Niet onbelangrijk: aardgas is relatief goedkoop. Al vanaf 10.000 km per jaar is aardgas een aantrekkelijk alternatief. Het tanken van aardgas is in de meeste midden-Europese landen geen probleem en in Nederland is het netwerk vrijwel landelijk dekkend.

CNG = Compressed Natural Gas

Kies bewuster: groen gas 

Groen gas is gas dat vrijkomt bij vergisting van organisch afval (planten, tuinafval, mest, rioolslib). Het is daarmee vrijwel CO2-neutraal en heeft na bewerking dezelfde eigenschappen als aardgas. Diverse partijen in Nederland produceren dit groen gas en pompen dit in het gasnet. Hiervoor worden groen gas-certificaten verstrekt die garanderen dat groen gas ook werkelijk groen en beschikbaar is. Het systeem van groen gas is daarmee zeer vergelijkbaar met dat van groene stroom.

Belangrijk om te weten


Rijden op aardgas/groen gas

Rijden op aardgas/groen gas merk je aan niets, behalve aan de lage brandstofkosten en aan een lage bijtelling. Qua prestaties hoeft niets ingeleverd te worden! Een aardgas/groen gas auto rijdt even snel, de motor is even krachtig en u hoeft geen enkele concessie te doen aan comfort, laadvermogen of betrouwbaarheid in vergelijking tot auto's die op traditionele brandstof rijden. Naast de vermindering van CO2 uitstoot en de verbetering van luchtkwaliteit heeft het rijden op aardgas/groen gas de volgende voordelen:

  • Minder slijtage
  • Op het gebied van slijtage is een aardgas/groengas auto lonend. Aardgas/groen gas is een zeer schone brandstof die niet alleen in de buitenlucht, maar ook in de motor minder schadelijke stoffen achterlaat. Minder slijtage heeft als gunstig gevolg dat de onderhoudskosten van de motor aanzienlijk lager zijn.
  • Grotere veiligheid
  • Aardgas/groen gas rijden en tanken is bijzonder veilig. Aardgas/groen gas scoort qua veiligheid beter dan alle traditionele brandstoffen. Aardgas/groen gas vat minder snel vlam, is lichter dan lucht en als het in de open lucht vrijkomt verdwijnt het zeer snel.
  • Minder lawaai
  • Aardgas/groen gas auto's zijn 50% tot 70% stiller dan dieselauto's. Vooral in stedelijke gebieden betekent dat een forse vermindering van de geluidsoverlast

Brandstofprijs
Aardgas/groen gas kost aan de pomp ca. €1,06 per kilo. Ter illustratie: een Audi A3 Sportback g-tron heeft bijvoorbeeld voor €15 een volle tank en daarmee een reikwijdte van circa 300km.

Tanken
Aardgas/groen gas tanken is eenvoudig en veilig. Het tanken van aardgas/groen gas gaat net zoals het tanken van aardgas en is net zo gemakkelijk, veilig en snel als het tanken van benzine en diesel. Aardgas/groen gas tanken kan al op meer dan 140 plaatsen in Nederland. Dit aantal neemt in sneltreinvaart toe door het succes van modellen als de Audi A3 Sportback g-tron en de Volkswagen up! EcoFuel. In de ons omringende landen wordt ook op aardgas/groen gas gereden. Op onderstaande websites vindt u tanklocaties voor de volgende landen:

België

www.cngdrive.be

Duitsland

www.erdgas-fahren.de & www.gas24.de

Frankrijk

www.gnvert.fr 

Italië

www.guidametano.com

Luxemburg

www.gas24.de

Oostenrijk

www.erdgasooe.at

Verenigd Koninkrijk

www.ngva.co.uk

Zwitserland

www.erdgastanken.ch

Zweden

www.fordonsgas.se

Aanbod modellen aardgas/groengas (CNG)

Er zijn meerdere modellen beschikbaar en dit aantal neemt ieder jaar toe. Kijk maar eens op www.groeneselectie.nl. Meer weten? Neem contact met ons op. Telefoonnummer 050 - 853 7331.