Brede Visual Passen Formaat (1)

Vernieuwde CUPRA Formentor: iconisch design en grotere elektrische range

Leusden, 29 aprtil 2024

  • Nieuw CUPRA design: sharknose-front met kenmerkende driehoekige LED verlichting 
  • Krachtige plug-in hybridetechnologie (150 kW/204 pk of 200 kW/272 pk), elektrische range van ruim 100 km** 
  • Vernieuwd interieur en nog meer rijdynamiek 
  • Vanaf 1 mei on-tour langs de CUPRA Garages 

De Formentor, het eerste door CUPRA zelf ontwikkelde model, was bij zijn introductie vier jaar geleden een schot in de roos. De vernieuwde versie van CUPRA’s cross-over coupé heeft nu alles in zich om nóg succesvoller te worden en de merkslogan electrifying performance naar een next level te tillen. Highlights zijn het nieuwe CUPRA-design, krachtige plug-in hybride-aandrijving met een elektrische range tot ruim 100 km**, nog dynamischere rijeigenschappen en een hoogwaardig interieur. De vernieuwde Formentor is vanaf 1 mei on-tour langs de Nederlandse CUPRA Garages en arriveert deze zomer in Nederland.

De vernieuwde Formentor ademt het nieuwe CUPRA design-DNA. Het sharknose-front met drie driehoekige LED-units per koplamp (optioneel met matrix LED-technologie) is echt ‘in your face’. Aan de achterzijde valt LED-verlichting over de gehele breedte van de auto op. Hierin is een verlicht CUPRA-embleem geïntegreerd en ook hier komen de voor CUPRA kenmerkende driehoekige vormen terug. De achterklep heeft een opvallend V-design, terwijl de forse diffusor het sportieve karakter extra aanzet. De nieuwe Formentor wordt standaard geleverd met 18 inch lichtmetalen velgen (19 inch optioneel). In het vernieuwde kleurenpalet zijn verschillende matte kleuren opgenomen.

Sportief en duurzaam interieur

Door het CUPRA-logo op de grond te projecteren, verwelkomt de Formentor zijn inzittenden. Afhankelijk van de uitvoering is de nieuwe Formentor uitgevoerd met sport- of kuipstoelen. De fraaie bekleding bestaat voor 73% uit gerecycled materiaal, terwijl de leersoorten op milieuvriendelijke wijze zijn bewerkt. In alle modellen is het multifunctionele CUPRA supersportstuur standaard. Ook de dashboardafwerking in 3D-patroon, diverse koperaccenten en de toepassing van hoogwaardige, zachte materialen dragen bij aan de kenmerkende CUPRA-ambiance.

Upgrade infotainmentsysteem

Het nieuwe, grotere (12,9 inch/33 cm) centraal geplaatste touchdisplay is de spil in het nieuwe infotainmentsysteem. De bediening is eenvoudig door de heldere menustructuur en door de speciale, verlichte ‘slider bar’ voor onder meer klimaatfuncties en het geluidsvolume. Met speciale widgets kan de bestuurder functies naar keuze ‘onder de knop zetten’ en snel bereiken. Zowel Apple- als Android-smartphones zijn draadloos te koppelen én op te laden (snelladen met 15 W).

Nieuw is het hoogwaardige Sennheiser sound system dat als optie leverbaar is. Het omvat elf speakers, een subwoofer en een versterker van 390 watt gecombineerd met Sennheiser's ‘AMBEO Concerto’ software. Hiermee wordt de geluidservaring in de nieuwe CUPRA Formentor naar een hoger niveau getild.

Ruim 100 kilometer elektrisch rijden

De nieuwe CUPRA Formentor wordt geleverd met een hightech plug-in hybride aandrijflijn, met een 1.5 TSI benzinemotor en een elektromotor. Er is keuze uit twee vermogensvarianten: 150 kW/204 pk of 200 kW/272 pk. Elke Formentor wordt standaard geleverd met de DSG-automaat met dubbele koppeling. De nieuwe lithium-ion accu heeft een nettocapaciteit van 19,7 kWh en is daarmee goed voor een elektrische actieradius van ruim 100 km**. Zo zijn veel dagelijkse ritten zonder brandstofverbruik af te leggen. De nieuwe batterij is geschikt voor snelladen tot 50 kW. Thuisladen met een wallbox kan nu met 11 kW (voorheen 3,6 kW). De Formentor VZ e-Hybrid (220 kW/272 pk) is optioneel leverbaar met een Brembo remsysteem met geperforeerde remschijven.

Stabiel, dynamisch en direct

De MacPherson voorwielophanging en de multilink achteras staan samen met de optimale gewichtsverdeling en de precieze afstelling van vering en demping aan de basis van het stabiele en dynamische weggedrag van de Formentor. Dynamic Chassis Control (DCC) biedt keuze uit diverse rijmodi, waaronder de CUPRA- en Individual-modus. De gewenste setting is te selecteren via de DCC-slider. Met de keuze voor de Drive Profiles Comfort, Performance en CUPRA worden ook de reacties van onder meer de motor en de transmissie aangepast. De sound actuator van de Formentor VZ-modellen versterkt het natuurlijke geluid van de motor op basis van het gekozen Drive Profile.

De transmissie maakt gebruik van shift-by-wire. Dat betekent dat de schakelmomenten elektronisch in plaats van mechanisch worden aangestuurd. Ook een elektrische brake-booster is standaard. Dit systeem zorgt voor snellere reacties op het rempedaal. Het speelt tevens een rol bij het terugleveren van (rem)energie aan de batterij.

On-tour vanaf 1 mei

De vernieuwde CUPRA Formentor wordt vanaf deze zomer leverbaar en is vanaf 1 mei on-tour langs de Nederlandse CUPRA Garages. Kijk op CUPRAofficial.nl voor de planning. Meer informatie, specificaties en prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.