Brede Visual Passen Formaat (2)

Vernieuwde CUPRA Leon: nieuwe dimensies in design en hybride-performance

Leusden, 29 april 2024

  • Nieuw CUPRA-design: sharknose-front met driehoekige LED-verlichting 
  • Plug-in hybride: 150 kW/204 pk of 200 kW/272 pk; elektrische range van ruim 100 km* 
  • Hoogwaardig infotainment en nog meer rijdynamiek 
  • Vanaf 1 mei on-tour langs de Nederlandse CUPRA Garages 

De vernieuwde CUPRA Leon zet krachtige stappen vooruit. Zijn opgefriste design - met het opvallende sharknose-front en de driehoekige signatuur van de LED-units - maakt hem nog herkenbaarder. Hightech hybridetechnologie staat garant voor electrifying performance én maakt een elektrische range van ruim 100 kilometer* mogelijk. Diverse onderstelaanpassingen dragen bij aan extra rijdynamiek. Daarbij bieden de nieuwe CUPRA Leon en Leon Sportstourer het nieuwste op het gebied van infotainment, connectiviteit en rijassistentie. De Nederlandse marktintroductie staat gepland voor deze zomer, maar vanaf mei is hij al te zien bij de Nederlandse CUPRA Garages.

Het nieuwe sharknose-front met drie driehoekige LED-units in de koplampen (LED-matrix optioneel) en de grote centrale luchtinlaat is optisch dé eyecatcher van de vernieuwde CUPRA Leon en Leon Sportstourer. Deze elementen zijn onderdeel van het nieuwe CUPRA design-DNA. De specifieke eigenschappen daarvan aan de achterzijde zijn de doorlopende LED-achterlichten met geïntegreerde driehoekige vormen en een verlicht CUPRA-embleem in het midden. Het sportieve design van de two-tone achterbumper laat de Leon en Leon Sportstourer lager ogen. Afhankelijk van de gekozen uitvoering en opties wordt de CUPRA Leon geleverd met 18 of 19 inch lichtmetalen velgen in nieuwe designs. Daarbij kunnen klanten kiezen uit negen exterieurkleuren, waaronder het exclusieve Century Bronze Matt en Enceladus Grey Matt.

Sportieve CUPRA-ambiance

Elke Leon verwelkomt zijn inzittenden door het CUPRA-logo op de grond te projecteren. Het interieur is uitgesproken sportief, zoals je van CUPRA mag verwachten. Zo zijn het multifunctionele supersportstuur en sport- of kuipstoelen (met verlaagde zitpositie) standaard. Veel bekledingsstoffen zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de gebruikte leersoorten zijn op milieuvriendelijke wijze bewerkt. De dashboardafwerking met een opvallend 3D-patroon,de afwerkingsaccenten in koper of dark chrome (afhankelijk van de uitvoering) en de toepassing van hoogwaardige, zachte materialen dragen bij aan de kenmerkende, sportieve CUPRA-ambiance.

Infotainment en connectiviteit

Het interieur van de CUPRA Leon-modellen is naast sportief ook digitaal. De Digital Cockpit is naar eigen wens in te stellen, maar belangrijke gegevens als de snelheid worden altijd weergeven. De bestuurder kan kiezen voor de klassieke ‘klokken-look’, maar ook voor een weergave met de nadruk op navigatie. Zowel Apple- als Android-smartphones zijn draadloos te koppelen. Via Apple Carplay en Android Auto zijn smartphonefuncties dan veilig en intuïtief te gebruiken. Bovendien zijn ze ook snel draadloos te laden (tot 15 W).

Via het grote (12,9 inch/33 cm), centraal geplaatste touchdisplay met verlichte touchsliders zijn onder meer aircofuncties en het geluidsvolume eenvoudig aan te passen. De bestuurder kan bovendien (veelgebruikte) functies toewijzen aan speciale widgets, waardoor ze direct toegankelijk zijn. Door de geïntegreerde eSIM is de nieuwe CUPRA Leon altijd online. Dat is ook belangrijk voor de veiligheid: bij een ongeval kan eCall automatisch hulpdiensten oproepen en daarbij de locatie en belangrijke gegevens zoals het aantal inzittenden doorsturen.

Met de My CUPRA app zijn veel functies op afstand te bedienen en is de (laad)status van de batterij altijd en overal zichtbaar op de smartphone van de berijder. Het optionele Sennheiser sound system staat borg voor een indrukwekkende luisterervaring. Dit systeem bestaat uit elf speakers, een subwoofer en een versterker van 390 watt, gecombineerd met Sennheiser's ‘AMBEO Concerto’ software.

Nieuwe generatie PHEV: ruim 100 kilometer e-range

De nieuwste eHybrid plug-in hybridetechnologie zorgt in de Leon-modellen voor de electrifying performance die zo kenmerkend is voor CUPRA. De aandrijflijn met een 1.5 TSI turbo-benzinemotor, een elektromotor en de DSG-automaat is er in twee performance-varianten: 150 kW/204 pk en 200 kW/272 pk. Het nieuwe 19,7 kWh lithium-ion accupakket maakt een elektrische range van meer dan 100 km* mogelijk. De accu is bij een snellader tot 50 kW te laden. Ook opladen met 11 kW bij bijvoorbeeld een wallbox thuis of op kantoor is mogelijk. Zo is de CUPRA Leon snel weer klaar voor extra, efficiënte elektrische kilometers.

Dynamiek op maat 

De vernieuwde CUPRA Leon-modellen staan op het moderne MQB Evo-platform. Vóór hebben ze een MacPherson-ophanging en achter een multilink-as. Met de precieze setup van vering en demping heeft CUPRA een harmonieuze mix van comfort en dynamiek gevonden. Dankzij progressive steering zijn de reacties op het stuur direct en precies. Dynamic Chassis Control (DCC) kan de onderstelsetup in milleseconden wijzigen, voor een optimaal weggedrag onder alle omstandigheden. Met de Drive Profiles kan bovendien voor elke rit een specifieke set-up worden geselecteerd: van comfortabel tot uitgesproken sportief. In de Individual-stand is de afstemming bovendien met de DCC-slider te finetunen. In de Leon VZ-modellen is een ‘sound actuator’ standaard. Afhankelijk van het gekozen rijprofiel versterkt die het natuurlijke geluid van de motor en daarmee de CUPRA-beleving. De elektronische brake-booster zorgt voor razendsnelle reacties op het rempedaal. Ook speelt hij een belangrijke rol bij het terugwinnen van (rem)energie. De Leon VZ e-Hybrid (220 kW/272 pk) is optioneel leverbaar met een Brembo remsysteem met geperforeerde remschijven.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.