Q6 e-tron

Samenwerking tussen locaties voor de Audi Q6 e-tron: "Elkaar ondersteunen is standaardpraktijk."

De productie van de Audi Q6 e-tron is een samenwerking tussen verschillende locaties. De volledig elektrisch aangedreven SUV markeert de eerste keer dat het merk met de vier ringen een volledig elektrisch Audi-model gaat produceren in Ingolstadt. Audi bouwt de elektrische motoren voor het toonaangevende Premium Platform Electric (PPE) model in Győr, Hongarije. In dit interview bespreken Siegfried Schmidtner, plantmanager in Ingolstadt, en Alfons Dintner, voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi Hongarije, de samenwerking tussen de twee locaties, de stemming onder de werknemers in het licht van de lopende transformatie van het bedrijf, en de toekomstperspectieven voor Ingolstadt en Győr.

Meneer Schmidtner, wat is de houding van het personeel in Ingolstadt ten opzichte van de aanstaande verschuiving naar elektrische mobiliteit?

Siegfried Schmidtner: Onze medewerkers zijn essentieel voor de transformatie; ik zie dagelijks dat ze ongelooflijk positief zijn en gemotiveerd door de verandering. Er is een tastbaar gevoel van optimisme. We hebben hard gewerkt om ons voor te bereiden op de verschuiving naar elektrische mobiliteit - dus we zijn klaar om te beginnen. Elektrische mobiliteit biedt een geweldige kans voor Ingolstadt. We zullen de pionier zijn voor het Premium Platform Electric en de nieuwe E3-elektronica-architectuur. We zijn er trots op een belangrijke rol te spelen in het vormgeven van de transformatie van het bedrijf.

Welke uitdagingen staan Győr en Ingolstadt te wachten met het oog op de naderende veranderingen?

Alfons Dintner: Győr produceert al 30 jaar. De locatie heeft met succes talloze modelintroducties doorstaan, dus het is voorbereid op de transformatie, de omschakeling en de tijdsgeest. De mensen die hier werken, zijn al lange tijd bij het bedrijf en zijn daarom zeer ervaren. Bovendien bouwt Audi Hongarije niet alleen motoren maar ook complete voertuigen. Het heeft zijn eigen technische ontwikkelingsafdeling, eigen gereedschapsmakerij en biedt diensten aan de hele Volkswagen Group. Daardoor hebben we binnen de Groep een unieke verantwoordelijkheid, omdat er geen andere locatie is die zo'n breed scala aan diensten kan leveren. Dit betekent dat transformatie voor ons niets nieuws is. We ontwikkelen, bouwen, testen en onderhouden elektrische aandrijfsystemen sinds 2018. Onze bijdrage aan PPE, oftewel het produceren van perfecte elektrische aandrijfsystemen voor Ingolstadt en onze andere Groepsklanten, is een aanzienlijke verantwoordelijkheid voor ons en dus ook een even grote uitdaging.

Siegfried Schmidtner: De uitdaging die we samen aangaan, is duidelijk om perfecte samenwerking te bereiken tussen alle vakgebieden en locaties die betrokken zijn. Dit is iets wat we al heel lang laten zien dat we kunnen doen. Toch is een nieuwe opstart altijd spannend, en ik zie het als motivatie voor ons om elkaar naar een hoger niveau te tillen en onszelf te dwingen om nog beter te worden. De transformatie van het bedrijf brengt ons nog dichter bij elkaar. Beide locaties zijn begonnen aan een allesomvattende transformatiereis, van verbrandingsmotoren naar elektrische motoren in Győr en hier in Ingolstadt, van het complete voertuig met een verbrandingsmotor naar elektrische mobiliteit – en alles wat daarbij hoort, zoals de nieuwgebouwd assemblage.

Hoe en hoe vaak gaat u in dialoog met werknemers? Welke wensen, zorgen en hoop hebben zij aan u gecommuniceerd?

Siegfried Schmidtner: Als geboren Ingolstadter ben ik opgegroeid met Audi. Ik gebruik elke vrije minuut om op de productielijn te zijn en te praten met mijn werknemers. Ik ken er ook veel persoonlijk. Een open dialoog met het team is uiterst belangrijk voor mij. Als plantmanager moet je een gevoel hebben voor wat de huidige stemming is en waar de zorgen van het personeel liggen. Natuurlijk vragen de werknemers zich af hoe de toekomst van de locatie er concreet uit zal zien en hoeveel ervan zal worden benut. Wat betreft de aankomende opstart zullen we samen de uitdaging aangaan en bewijzen dat we een echt sterk team zijn. We benaderen deze taak met toewijding en passie.

Alfons Dintner: Als we vooruitdenken, betrekken we onze werknemers erbij. We werken niet in een ivoren toren. Dit gebeurt ook met de mensen op de lijn. Een zekere mate van scepsis kan natuurlijk worden gevoeld bij het personeel. Een elektrische motor heeft immers aanzienlijk minder onderdelen dan een verbrandingsmotor. Bovendien horen we steeds beweringen dat we minder werknemers nodig zullen hebben voor elektrische mobiliteit. Dit zijn gevoelens die ons niet per se helpen. Maar we zijn dit punt voorbij omdat ervaring laat zien dat productieomvang niet afneemt maar vaak verschuift. Onze performance-modellen hebben bijvoorbeeld niet slechts één elektrische motor nodig, maar gemiddeld meer dan twee motoren voor de achteras en de vooras. Per slot van rekening bouwen we al sinds 2018 succesvol elektrische motoren. Er is natuurlijk een mate van onzekerheid in het gezicht van verandering omdat mensen zich soms in een andere rol bij Audi Hongarije zullen vinden. Maar we hebben altijd werknemers gehad die van motorenproductie naar voertuigbouw zijn overgestapt en vice versa. Ons hele team is uiterst flexibel op dit gebied. Daarom gaat transformatie voor ons niet noodzakelijkerwijs gepaard met angsten. Het is een proces dat we goed aankunnen.

Kunt u de details uitleggen van de samenwerking met de respectievelijke andere locatie?

Siegfried Schmidtner: Zoals ik het zie, zijn er twee niveaus van samenwerking. Er is een strategische uitwisseling tussen de plantmanagers, bijvoorbeeld over wat we van elkaar kunnen leren of waar we gezamenlijk projecten kunnen starten. Daarnaast is er de technische uitwisseling, dat wil zeggen werkgroepen waarin we samenwerken aan vakspecifieke en technische onderwerpen. Győr en Ingolstadt zijn al 30 jaar verbonden door een langdurige traditie van zeer nauwe samenwerking. Ik heb zelf twee jaar in Győr doorgebracht. Mensen kennen elkaar; ze vertrouwen elkaar. Onze samenwerking heeft een zeer sterke basis, en we blijven deze voortdurend ontwikkelen. En dat is uiterst belangrijk als het gaat om het over de spreekwoordelijke eindstreep brengen van het volledig nieuwe voertuigplatform met onze Q6 e-tron. Het elektrische aandrijfsysteem en de vermogenselektronica zijn essentiële onderdelen van dit voertuigproject.

Alfons Dintner: De uitwisseling met Ingolstadt - bijvoorbeeld over motoren - vindt uitgebreid plaats tussen Technische Ontwikkeling, Kwaliteitsborging en het team voor de veldopstart. Ons analyse- en voorproductiecentrum ontvangt ook regelmatig deels uitgeruste voertuigcarrosserieën uit Ingolstadt, die we verwerken in onze faciliteit. Met andere woorden, de samenwerking werkt uitstekend. We hebben al 44 werknemers benaderd die gedurende één jaar de opstartondersteuning in Ingolstadt willen bijwonen. Elkaar ondersteunen is standaardpraktijk. Iedereen in ons productienetwerk staat hiervoor open.

Meneer Schmidtner, welke signalen denkt u dat de uitbreiding van banen in Ingolstadt uitstuurt?

Siegfried Schmidtner: Het is al lang geleden dat we zoveel nieuwe medewerkers hebben aangenomen - 500 in totaal, en dat alleen al in de productie. Dit is enorm gunstig voor de stad Ingolstadt en voor de hele regio. Voor mij is dit meer dan alleen een toewijding aan de locatie. Het is werkzekerheid in tijden van onrust. Een grotere betrokkenheid bij de locatie tonen is niet mogelijk, zelfs niet voor degenen die al bij Audi werken. Tegelijkertijd opent de innovatieve E3-architectuur nieuwe werkterreinen. We hebben bijvoorbeeld meer expertise op het gebied van elektronica nodig. We tillen onszelf naar een hoger niveau van voertuigtechniek met aanzienlijk verschillende technologieën. We raken veel meer betrokken bij onderwerpen als connectiviteit, digitalisering en automatisering.

Dat is een perfecte overgang naar het onderwerp van de 360factory, de visie van Audi op de toekomst van de productie - hoever zijn de locaties gevorderd wat betreft de doelen op het gebied van winstgevendheid, duurzaamheid, flexibiliteit en aantrekkelijkheid?

Alfons Dintner: Győr is een uitstekende locatie. Maar 360factory betekent ook veel productiever produceren. Op dit gebied moeten alle locaties dezelfde uitdagingen overwinnen. We staan er goed voor. Tijdens de transformatie hebben we mogelijkheden om onze werknemers te benutten op basis van hun vaardigheden. Op het gebied van productiviteit, koolstofneutraliteit en kwaliteit doen we het al heel goed. We zijn dit jaar voor de negende keer uitgeroepen tot "Beste Werkgever in Hongarije". Dit benadrukt het feit dat we een zeer aantrekkelijke werkgever zijn. Bij Audi Hongarije hebben we een goede balans gevonden tussen het behouden van medewerkers en tegelijkertijd talent aantrekken.

Siegfried Schmidtner: Als hoofdkwartier van de Groep zal Ingolstadt altijd een pioniersrol spelen. Onze ambities zijn hoog. We willen de meest aantrekkelijke autofabriek ter wereld zijn. Hiervoor hebben we tien strategische gebieden geïdentificeerd waar we zeer specifiek aan werken. In dit proces betrekken we onze medewerkers en leggen we niet alleen van bovenaf een strategie op. Ik leg veel meer nadruk op participatie - uiteindelijk is een strategie alleen effectief als deze tot leven wordt gebracht, geïmplementeerd wordt en mensen actief betrokken zijn. De fabriek is voorbereid en we hebben geweldige producten. We staan te popelen en kunnen niet wachten om met de Q6 e-tron de weg op te gaan. De productie van het nieuwe model is in december gestart, en we zijn nu geleidelijk de productie aan het opvoeren.

Korte biografieën

A236148_large
Siegfried Schmidtner

Hij werd geboren in Ingolstadt in 1971. Na zijn middelbare school en universitaire studie trad hij in 1998 toe tot Audi op het gebied van motor- en chassisplanning. Na het bekleden van diverse functies nam hij in 2017 de verantwoordelijkheid op zich als projectmanager in de productieafdeling voor het plannen en beheren van productieactiviteiten voor elektrische voertuigen en platformprojecten van Premium Platform Electric, evenals de Audi A4, A5 en Q5, inclusief plug-in hybrides. Vanaf 2018 hield hij toezicht op sleutelfuncties in de Audi-productieafdeling, met de nadruk op productiestrategie, digitalisering en transformatie. In 2019 nam hij de leiding over van de nieuw gecreëerde afdeling "Product Engineering" op het raakvlak tussen productie en technische ontwikkeling. Schmidtner is sinds december 2022 de fabrieksmanager op de locatie Ingolstadt. In deze functie is hij verantwoordelijk voor alle productiegerelateerde gebieden en locatiespecifieke vraagstukken.

Brede visual (Facebook-bericht)
Alfons Dintner

Hij werd geboren in Kösching in Beieren in 1963. Na het afronden van zijn beroepsopleiding bij Audi en het studeren in München, trad hij in 1987 toe tot Audi in Ingolstadt. In 1998 nam Dintner de leiding over van de Audi TT en de individuele lakstraat. In 2001 werd hij de algemene manager van de lakstraat op de locatie Ingolstadt. Naast zijn werk voor Audi vervulde hij in die tijd verschillende plannings-, advies- en managementfuncties binnen de Volkswagen Group, waaronder bij SEAT, Volkswagen Zuid-Afrika, Bentley, Lamborghini en FAW-Volkswagen. Als lid van de Raad van Bestuur voor Productie en Logistiek volgde Dintner de oproep van Volkswagen de México in 2011, waarbij hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en opstart van de Volkswagen-aggregaat locatie in Silao. Als CEO van Audi México nam hij vervolgens de algehele verantwoordelijkheid op zich voor de ontwikkeling en opstart van de Audi-locatie in San Jose Chiapa, Mexico. Alfons Dintner is sinds oktober 2019 voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi Hungaria.

Wij helpen u graag verder!