audiq6e-tron1

Audi Q6 e-tron: focus op snellaadgemak

Audi gaf bij de ontwikkeling van de hoogspanningsbatterijen voor de nieuwe modellen op basis van het Premium Platform Electric prioriteit aan zowel de actieradius als de laadprestaties. Dat resulteerde niet alleen in het geavanceerde thermische beheer van de accu, maar ook de 800 Volt-architectuur en het brede scala aan efficiencymaatregelen. Ondertussen wordt internationaal ook hard gewerkt aan de uitbreiding van het snellaadnetwerk met Audi charging hubs.

Bij een laadstatus (SoC) van ongeveer tien procent kan de batterij van de nieuwe Audi Q6 e-tron onder ideale omstandigheden tot maximaal 255 kilometer actieradius bijladen in slechts tien minuten. De succesformule om tot deze prestaties te komen: een 270 kW-snellaadstation, de 800 Volt-architectuur, de vooraf geconditioneerde HV-batterij en het voorspellende thermische batterijbeheer. De HV-batterij van de Audi Q6 e-tron is opgebouwd uit twaalf modules en heeft een bruto opslagcapaciteit van 100 kWh (netto 94,9). Binnenkort is de nieuwste EV van Audi ook leverbaar met een variant met tien batterijmodules en een bruto opslagcapaciteit van 83 kWh. Deze hoogspanningsbatterij kan in slechts 21 minuten worden opgeladen van 10 tot 80 procent. Het maximale DC-laadvermogen van de Audi Q6 e-tron bedraagt ​​270 kW.

Bij laadstations die werken met 400 Volt-technologie schakelt de Audi Q6 e-tron automatisch over op bankladen, waarbij een hoogspanningswisselaar de 800 Volt-batterij als het ware splitst in twee batterijen, elk met een nominale spanning van 400 Volt. Deze kunnen vervolgens parallel worden opgeladen met maximaal 135 kW. Indien nodig worden beide helften van de batterij eerst in dezelfde laadtoestand gebracht en vervolgens stap voor stap opgeladen.

Audi charging: snel groeiend laadnetwerk inclusief Audi charging hubs

Premium elektrisch rijden gaat niet alleen over laadsnelheid, maar ook over laadgemak. Audi rolt dan ook, op hoge snelheid, een Europees dekkend netwerk uit dat zowel bestaat uit eigen laadhubs als laadstations van grote Europese laadnetwerken zoals IONITY.

Audi-rijders kunnen via Audi charging terecht bij een fijnmazig netwerk van inmiddels 630.000 laadstations in 29 Europese landen. Het netwerk omvat onder meer zo’n 3.000 High Power Charging Stations van IONITY.

Audi charging hubs

Het Audi charging netwerk wordt uitgebreid met specifieke Audi charging hubs, waarvan er inmiddels zes operationeel zijn in München, Frankfurt am Main, Neurenberg, Zürich, Berlijn en Salzburg. De Audi charging hubs bevatten meerdere snellaadpunten die vooraf kunnen worden gereserveerd en die tot 320 kilowatt (kW) laadvermogen bieden. Ze kunnen hun laadvermogen constant houden door de innovatieve powercubes, die bestaan ​​uit gebruikte lithium-ion batterijen die afkomstig zijn van end-of-life prototypen. Ze krijgen in de charging hubs een tweede leven als bufferopslag, waardoor een indrukwekkende energiecapaciteit van 1,05 megawattuur ontstaat. Daarmee is het theoretisch gezien mogelijk om zestig EV’s achter elkaar op te laden, voordat het laadvermogen langzaam begint af te nemen. Zo zorgen de Audi charging hubs niet alleen voor optimaal laadgemak, maar spelen ze ook een belangrijke rol als stabilisator voor het lokale energienetwerk.

Meer informatie over Audi charging is te vinden op de website. De nieuwe Audi Q6 e-tron is hier te configureren.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.