visual - geschiedenis

De geschiedenis van ons autobedrijf

1932 - De oorsprong van Century gaat terug tot 1932. In dat jaar richten de heren Lucas Koster, Aaldrik Koster en Hendrikus ten Wolde een bedrijf op, genaamd Century. De ondernemende beleggers begonnen een automobielstallingsbedrijf dat plaats bood aan 100 automobielen. Als naam wilden ze een bedrijfsnaam met een knipoog naar de 100 parkeerplaatsen. Ze kozen voor Century, wat in het Engels 100 jaar betekent. Maar wat ook een verbastering is van Centum, Latijns voor 100. Waarom de naam wordt uitgesproken als Centurie is niet bekend. Feit is wel dat onze bedrijfsnaam sinds jaar en dag wordt uitgesproken als Centurie.

1947 - In 1946 verkopen de eigenaren de garage aan de heer Piet Maans. Deze verkrijgt in 1947 van importeur Pon’s Automobiel Handel het officieel dealerschap voor Volkswagen. Zo kan Century als één van de eerste garages in Nederland de Kever gaan verkopen.

1950 - Met de komst van de T1, de 1e bestelwagen van Volkswagen, start Century met de verkoop van bedrijfswagens. Het idee voor de T1 is afkomstig van de heer Ben Pon. Na een inspirerend bezoek aan de Volkswagenfabriek in 1947, schetst hij het alom bekende busje. De serieproductie van het nieuwe model begint op 8 maart 1950.

1952 - Door ruimtegebrek in de Kijk in ’t Jatstraat, wordt tot medio 1955 een tijdelijke oplossing gevonden door een pand aan het Schuitendiep te huren. Op 10 mei 1952 wordt het pand feestelijk in gebruik genomen. Ondertussen wordt er druk gebouwd aan het nieuwbouwpand aan de Oosterstraat welke in april 1956 wordt geopend.

1966 - De Volkswagens verkopen zichzelf goed en het verkeer in het centrum wordt steeds intensiever. Century besluit uit het centrum te vertrekken. Een nieuwe locatie wordt gevonden aan de Paterswoldseweg. Vanaf november 1966 in een prachtige nieuwbouw. Ook aan de Friesestraatweg en in Haren, worden filialen geopend.

1974 - Century wordt naast Volkswagen ook Audi dealer. Audi maakt sinds 1965 deel uit van het Volkswagen Concern. In het begin van de jaren zeventig worden diverse nieuwe Audi modellen geïntroduceerd die veel op de bestaande Volkswagen modellen lijken. Century start met de verkoop van de Audi 80. Deze lijkt sprekend op de Volkswagen Passat.

1988 - Om een verdere groei van Century mogelijk te maken wordt het pand aan de Paterswoldseweg grondig verbouwd. De los van elkaar gebouwde panden worden samengevoegd. Ook in Haren vindt er een grondige verbouwing plaats.

1997 - De groei van Century als Volkswagen dealer in het noorden van het land zet door met de overname van een aantal noordelijke dealers; Ten Cate in Roden, Coffeng in Delfzijl en Dijkema in Mensingeweer.

1998 - Inmiddels heeft de verkoop van Volkswagen Bedrijfswagens een dusdanige vlucht genomen dat dit bedrijfsonderdeel samen met Schadenet verhuist naar een eigen pand aan de Narvikweg in Groningen.

2003 - Century breidt zijn werkterrein verder uit in Drenthe door de overname van Auto de Vries in Assen. Hiermee verdubbelt het bedrijf in omvang omdat De Vries Holding ook een eigen lease-, verhuur- en schadetak heeft.

2005 - Gelijktijdig met de introductie van de SEAT Leon verwerft Century naast de merken Volkswagen en Audi ook het SEAT dealerschap in Groningen.

2012 - Century groeit door en verhuist met Volkswagen, Audi en Century Autoverhuur Groningen naar de nieuwbouwpanden aan de Bornholmstraat. SEAT vindt een nieuw onderkomen aan de Rostockweg.

2013 - Century wordt in Groningen ŠKODA dealer door de overname van Autobedrijf Van Heukelem. 

2014 - Erik Meems koopt Century van Pon en Autobedrijf Tjeerdsma van Piet Tjeerdsma. Beide bedrijven gaan verder onder de naam Century Autogroep. Met de toevoeging van de gebieden Oost-Groningen en Zuidoost Drenthe wordt het werkterrein fors uitgebreid.  Na een grondige verbouwing wordt het pand aan de Paterswoldseweg weer in gebruik genomen. Volkswagen Bedrijfswagen en het Bedrijfswagens Modificatie Centrum BMC verhuizen van de Narvikweg hier naar toe. Daarnaast start Century Autogroep er met het Century Occasion Centrum en met Volkswagen Service en Volkswagen Economy Service. 

2016 - De vestigingen in Winschoten, Emmen en Assen worden naar de nieuwste maatstaven verbouwd. Century Autogroep neemt de Schadenet vestiging in Emmen over en start in Assen met een nieuw bedrijfsonderdeel, De Onderdelendienst.

2017 - Opening van de nieuwbouw van de ŠKODA en SEAT aan de Bornholmstraat in Groningen. Hiermee zijn alle personenwagenmerken die Century Autogroep vertegenwoordigt gecentreerd op één campus in Groningen. Start uitbreiding mobiliteitscampus aan de Bornholmstraat met onder andere een wasstraat, Schadenet vestiging en extra werkplaatsen waardoor ook Volkswagen Bedrijfswagens en het Bedrijfswagens Modificatie Centrum richting Bornholmstraat kunnen verhuizen na de realisatie van de nieuwbouw.

Century Autogroep ontvangt van vakbond FNV de award 'Gouden Korenaar' voor beste werkgever in de automotive. Century Autogroep is genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs 2017.

2018 - Opening van de nieuwbouw op de mobiliteitscampus aan de Bornholmstraat. Op de campus is nu ook een wasstraat gevestigd. Daarnaast is de schadevestiging van de Narvikweg en zijn de Volkswagen Bedrijfswagens en bedrijfswagen ombouwcentrum van de Paterswoldseweg naar de Bornholmstraat verhuisd. Century Autogroep neemt in de zomer van 2018 het SEAT en ŠKODA dealerschap in Drenthe over van de Broekhuisgroep. Hiermee is Century Autogroep, naast Volkswagen, Audi en Volkswagen Bedrijfswagens, nu ook SEAT en ŠKODA dealer in Drenthe. In het najaar neemt Century Autoroep Auto Brink in Hoogeveen over. Hiermee bewerkstelligt het bedrijf in Drenthe een goede verkoop- en servicespreiding in Drenthe met vestigingen in Assen, Emmen en Hoogeveen. Verder is Century Autogroep in 2018 ook een van de vier officiële CUPRA dealers van Nederland geworden.