Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Bent u een particulier en koopt u op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan komt u in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor gebruikte elektrische personenauto’s.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt). U komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als wordt voldaan aan de voorwaarden. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.

Het subsidiebudget voor nieuwe auto's van 2020 is op, maar u kunt al wel aanspraak maken van de subsidiepot van 2021! Bij goedkeuring vanuit de overheid ontvang je deze subsidie vanaf januari 2021. Wees er dus snel bij!

Welke elektrische personenauto's?

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

*Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

Autolijst SEPP 2020

Op de Autolijst SEPP 2020 staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s, waarvan bij RVO bekend is dat ze in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van subsidieregeling. RVO controleert bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

Subsidiebedragen

Voor 2020 en 2021 zijn de subsidiebedragen voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop = € 4.000 of € 83 per maand met private lease

Budget

Het budget is verdeeld over de periode 2020 tot 2025. Het totale beschikbare budget voor 2020 is € 17,2 miljoen. Het budget voor nieuwe elektrische personenauto’s is € 10 miljoen en voor gebruikte elektrische personenauto’s € 7,2 miljoen. De jaarbudgetten voor 2021 en later volgen.

Wilt u weten wat er gebeurt wanneer het budget van het betreffende jaar op is? Ga dan naar de veelgestelde vragen.

Subsidie aanvragen

De subsidie kunt u online aanvragen vanaf 1 juli 2020.

U kunt de subsidie pas aanvragen, nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten. Koop- of leaseovereenkomsten met een datum op of na 4 juni 2020 komen in aanmerking voor subsidie. Ook wanneer u een private lease heeft afgesloten op of na 4 juni 2020 komt u in aanmerking voor de subsidie. 

Lees de voorwaarden goed, voordat u de aanvraag doet en doorloop ons stappenplan (volgt). Hoe u de subsidie per categorie aanvraagt, leest u op de volgende pagina's:

Achtergrond

Het kabinet wil rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. Ze zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom vanaf 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie.

Met de subsidie wordt het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel) kleiner. Ook de gebruikskosten zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Let op: het subsidiebudget van de overheid is beperkt. Zolang er nog budget is, kan je in aanmerking komen voor de subsidie. Century Autogroep kan geen garantie geven op de uitkering van de subsidie door de overheid.