Staat jouw auto deze periode stil? Wij raden jou aan om hem één keer per week even te gebruiken!

Veel Nederlanders werken door de Coronacrisis thuis en gaan nauwelijks meer de deur uit, hierdoor staat de auto dagen-, soms wekenlang stil. Het is goed voor het milieu en onze portemonnee, maar kan jouw auto er wel tegen? 

,,Als je de auto niet meer dagelijks gebruikt, is het aan te raden om ’m in ieder geval één keer per week even te gebruiken”, adviseert Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB. ,,We moeten toch allemaal boodschappen doen en een rit van een kwartier heen en een kwartier terug is al voldoende. Dat is ook het advies van onze Wegenwacht.”

De accu
Een auto heeft een aantal dingen die altijd stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het klokje van de datum en tijd. Als een auto langer stil staat wordt er alleen stroom gebruikt en kan de accu uitgeput raken. Staat een auto langer stil, dan kan de accu leegraken.
 

De banden
Wanneer een auto nog langer stil staat kan dit invloed hebben op de banden. De banden kunnen vervormen en hierdoor zogenoemde ‘vierkante banden’ krijgen. Dit kan onder andere voorkomen worden door de bandenspanning met 0.5 bar te verhogen ten opzichte van wat er voorgeschreven wordt voor jouw auto. 

De remmen
Als een auto langer stilstaat kunnen de remmen vast komen te zitten. Dit kan je voorkomen door de auto niet op de handrem te zetten maar in de eerste versnelling. Toch kunnen na een periode van stilstaan de remmen vastkleven. Meestal wordt dit vanzelf weer opgelost als je wegrijdt. 
 

Oplossingen
Om de problemen tegen te gaan zijn er een aantal eenvoudige oplossingen. Je kan de accu afkoppelen, echter verlies je hierdoor je instellingen. Je kan een druppellader aan de accu koppelen, hierdoor wordt de accu weer heel langzaam opgeladen. Het beste is echter om regelmatig even een stukje te gaan rijden. Hierdoor laad je de accu op, krijg je geen vierkante banden van het stilstaan en komen je remmen niet vast te zitten.

Bron: Remijnsen, S (2020, 31 maart) Staat je auto al dagen stil? ‘Gebruik 'm één keer per week even’. AD
Via: https://www.ad.nl/auto/staat-je-auto-al-dagen-stil-gebruik-m-een-keer-per-week-even~a945b133/