23 april 2019

Rijd je brandstoftank nooit helemaal leeg

Velen van ons doen het, wachten tot het brandstoflampje gaat branden en dan nog zo lang mogelijk doorrijden. Maar is dit verstandig? Volgens de experts is het beter om eerder te tanken. Daarmee voorkom je mogelijke schade aan de brandstofpomp. Hoezo?

Moderne auto's geven tegenwoordig aan hoelang er nog gereden kan worden voordat de tank leeg is. Iedereen kent wel mensen die doorrijden tot de laatste druppel benzine. Zelfs als de auto een actieradius van 0 km aangeeft is het nog mogelijk om een paar kilometer door te rijden.

Motor ontluchten
Uit onderzoek blijkt echter dat het niet goed is voor de auto om je tank helemaal leeg te rijden. Wanneer je met je dieselmotor doorrijdt tot de tank helemaal leeg is, loop je het risico dat de auto niet start. In de meeste gevallen zal een diesel na 15 tot 20 seconden weer starten, maar in sommige gevallen lukt dat niet en moet de hele motor ontlucht worden door een monteur.

Ook voor een benzinemotor is het slecht om alle benzine op te rijden. De brandstofpomp kan namelijk oververhit raken, de benzine in de tank werkt namelijk ook als koeling voor de brandstofpomp. Wanneer de benzine op is zal de brandstofpomp daarom ook lucht aanzuigen en daardoor kan de tank beschadigtd raken. 

Laatste drup brandstof
De belangrijkste reden om je tank voor minimaal een kwart gevuld te houden, is dat vuil zich ophoopt onder in de tank en dat het zich in de motor kan gaan verspreiden. Volgens onze service experts is het daarom slim om ervoor te zorgen dat de tank voor minimaal een kwart gevuld blijft.

Bron: DVHN.nl, publicatiedatum 23 april 2019