Elektrisch / Hybride

elektrisch.PNG

Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Het is schoon, veilig en opvallend stil. Tevens kan een elektrische auto veel geld besparen in het gebruik. Elektrisch rijden kunt u op veel manieren. Of een hybride of elektrische auto het beste bij u past, hangt vooral af van uw persoonlijke situatie.

Elektrisch rijden

Toen in de eerste sciencefictionfilms elektrische auto’s rondreden, leek dat verre toekomstmuziek. Inmiddels is de verbeelding door de realiteit ingehaald. Elektrische auto’s zijn nu zo ver doorontwikkeld dat ze klaar zijn voor gebruik. De elektrische auto geeft ons de optie om over te schakelen op duurzame energie. Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgassen uit en produceren geen motorlawaai. Daardoor maken ze onze leefomgeving prettiger. Elektriciteit kan op verschillende manieren worden opgewekt: met fossiele brandstoffen zoals gas en kolen, maar ook met behulp van duurzame bronnen.

Grijze stroom is energie die is opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen kunnen opraken: ze zijn uitputtelijk. De winning en omzetting geven schadelijke effecten voor het milieu. Grijze energie wordt daarom ook wel milieubelastende of nietduurzame energie genoemd.

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen; energiebronnen die nooit opraken, bijvoorbeeld zon, wind, water en biomassa. Biomassa is een verzamelterm voor hout, afval en diermeel. Wanneer u kiest voor groene stroom zorgt u ervoor dat u al vanaf de bron schoon rijdt, wat zorgt voor een aanzienlijke CO2 reductie of zelfs CO2 neutraal rijden. 

Waar kunt u voor kiezen? 


Battery Electric Vehicle (BEV): 100% elektrisch rijden

Een Battery Electric Vehicle, zoals de Volkswagen e-Golf en de Audi A3 e-tron, heeft uitsluitend een elektrische motor en produceert daardoor géén uitstoot. De accu wordt geladen via een laadpunt (of incidenteel via een stopcontact). Als de accu geladen wordt met groene stroom is CO2-neutraal autorijden mogelijk. De theoretische actieradius van een elektrische auto ligt meestal tussen 150 en 200 kilometer.

+ volledig elektrisch rijden
+ CO2-neutraal rijden mogelijk
- actieradius te beperkt voor lange afstanden

Plug-in hybride: het beste van twee werelden
De elektrische en verbrandingsmotor werken samen. De accu van de plug-in hybride kunt u zelf opladen via een laadpunt. Plug-in hybrides kunnen circa 50 km volledig elektrisch rijden. De verbrandingsmotor biedt ondersteuning bij langere afstanden.

+ elektrisch rijden
+ langere afstanden op brandstof
- zelf opladen én tanken 

Full hybride: twee motoren, één rijervaring

Een full hybride, zoals de Volkswagen Jetta Hybrid, heeft twee motoren. De compacte elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor in het stadsverkeer of bij het optrekken. De accu wordt herladen bij het remmen. Dat noemen we recuperatie. Beide motoren werken tegelijkertijd wanneer topprestaties nodig zijn.

+ elektrisch rijden bij optrekken
- 2 tot 3 kilometer actieradius op een volle accu 

 

Micro hybride: energie winnen met afremmen
Een micro hybride is strikt genomen geen elektrische auto. Hij is zuiniger dankzij het gebruik van een zogenoemd recuperatief remsysteem. Een dynamo die alleen maar aanstaat tijdens het remmen helpt de auto vaart te minderen en wekt tegelijk elektriciteit op voor de accu. Deze energie wordt gebruikt voor de aandrijving en alle stroomverbruikende systemen en technieken in de auto. De Volkswagen Polo BluMotion is een voorbeeld van een micro hybride auto.

+ zuiniger dan auto op brandstof
- geen 'elektrische'rijervaring

Belangrijk om te weten


Laadtijd

Een Audi A3 Sportback e-tron (Plug-in hybride) is middels een snellader in 2,5 uur volledig opgeladen. Via een gewoon stopcontact duurt dit ongeveer 3 3/4 uur. De volledig electrische e-Golf (BEV) is zelfs in een half uur tijd al voor 80% opgeladen met een snellader.

Infrastructuur
Met intussen ruim 7000 openbare oplaadpunten in Nederland groeit het aantal razendsnel naar een landelijke dekking. Via www.oplaadpunten.nl kunt u de actuele dekking bekijken en onderweg via speciaal ontwikkelde apps.

Thuis opladen
Voor gemakkelijk thuis opladen is er het oplaaddock. Dit dock heeft een fraaie kwaliteitsuitstraling en is zowel binnen als buiten op te hangen. Volkswagen en Audi zijn een samenwerking aangegaan met Eneco HollandseWind® en bemiddelt desgewenst bij het regelen van een installatiebedrijf dat het oplaaddock plaatst.

Fiscale voordelen
De Nederlandse overheid stimuleert middels een aantal fiscale voordelen het gebruik van elektrische auto’s. Op de aanschaf van een elektrische auto betaalt u (in elk geval tot 2018) geen BPM. Daarnaast zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting (MRB). Middels de MIA-regeling kunnen ondernemers een deel van de aanschaf aftrekken van de nettowinst.

Aanbod modellen elektrisch rijden

Er zijn meerdere modellen beschikbaar en dit aantal neemt ieder jaar toe. Kijk maar eens op www.groeneselectie.nl. Meer weten? Neem contact met ons op. Telefoonnummer 050 - 853 7331.