IMG_8017 kopiëren

Century Deelmobiliteit

Het Rijk en de Regio gaan samen met Century de uitdaging aan om op 13 locaties nabij de N34 te investeren en hier in totaal 13 elektrische deelauto’s te plaatsen.

De deelauto’s komen één voor één vanaf september 2022 te staan bij 
verschillende hubs langs de A28/N34 (zoals P+R Gieten, Annen en Borger) en in dorpskernen zoals Grolloo, Zuidlaren en Eelde. Op iedere locatie komt in eerste instantie één deelauto.

Het doel van de pilot is het toewerken naar een meer duurzaam en bereikbaar landelijk gebied en in de praktijk te ondervinden hoe deelmobiliteit hier een rol in kan spelen. De pilot duurt twee jaar. De elektrische deelauto’s worden kort na elkaar op verschillende locaties geplaatst. De Rijksuniversiteit Groningen voert een evaluatie uit van de pilot. Op basis van de uitkomsten willen de partijen kijken wat het gebruik is van de deelauto’s en wat opties voor de lange termijn zijn. Bij succes van deze pilot kan worden uitgebreid naar andere locaties in de regio.

Hoe werkt het?

Stap 1: meld je aan! 
Als je de QR-code scant met je telefoon kom je direct bij het online aanmeldformulier of klik hier. Je vindt dit formulier ook op onze website: www.century.nl/deelmobiliteit.

Stap 2: Download de app 
Na het aanmelden ontvang je een e-mail met verdere instructies. Via deze e-mail kun je ook direct de benodigde app downloaden. De instructievideo.

Stap 3: Reserveer jouw rit!
Je bent nu klaar om jouw eerste rit te boeken!

Let op: aan het gebruik van de deelauto zitten algemene voorwaarden verbonden. Deze kunt u vinden onderaan deze pagina.

Ook kan je altijd onze instructiepagina bekijken!

Deelmobiliteit in het landelijk gebied

Gemiddeld staat een auto vaak stil, tot wel 23 uur per dag. De deelauto wordt vaker en door meer mensen gebruikt. Afhankelijk van de situatie kan een deelauto daardoor 4 tot wel 15 auto’s vervangen. Vast autobezit schuift steeds meer naar flexibel autobezit toe, waarmee ook de parkeerdruk aanzienlijk zal dalen. De rol van de auto wordt steeds groter in het landelijk gebied. Openbaar vervoer is steeds beperkter beschikbaar en voorzieningen verdwijnen uit de dorpen, waardoor inwoners steeds verder moeten reizen en toch die (tweede) auto aanschaffen. Deelauto’s kunnen ook hiervoor een oplossing zijn. Deelvervoer vergroot het mobiliteitsaanbod in het landelijk gebied als aanvulling op terugtrekkend OV en kan een voordeliger alternatief bieden voor velen

Wat is Century Deelmobiliteit?

Century heeft de ambitie om de mobiliteit slimmer en duurzamer te maken. Delen is steeds meer van deze tijd, vanwege de voordelen die het met zich meebrengt. De deelauto is voordelig in tarieven, omdat de auto gebruikt wordt door meerdere personen. Ook wordt door voertuigen te delen, kostbare (parkeer)ruimte beter en duurzamer benut. Daarnaast is er sprake van minder uitstoot en worden mensen bewuster van de manier waarop ze reizen. Voor sommigen betekent de beschikbaarheid van een deelauto zelfs dat het bezit van een tweede of derde voertuig niet meer nodig is. Door deze voordelen heeft het stimuleren van deelauto’s ook veel maatschappelijke impact.  

Hoe kun je Century Deelmobiliteit gebruiken?

Je reserveert makkelijk en snel een Century Deelauto bij jou in de buurt. Met onze app heb je direct de beschikbaarheid inzichtelijk en heb je binnen 1 minuut jouw deelauto gereserveerd. Zo zorg je ervoor dat jouw deelauto er staat wanneer jij deze nodig hebt!
 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent Century Deelmobiliteit?