Brandstof besparen

file000278621775.jpg

Verbruikscijfers van de fabriek zijn gebaseerd op de uitkomsten van de op dit moment geldende Europese testmethode. Afhankelijk van meeruitvoeringen, weg-, verkeers- en weersomstandigheden, milieu-invloeden, conditie van de auto en rijstijl kunnen in de praktijk verbruikswaarden voorkomen die hiervan afwijken.

Wij adviseren Het Nieuwe Rijden (zie hetnieuwerijden.nl) voor handige tips om zuiniger te rijden. Onderstaand onze tien tips om brandstof te besparen:

✔ Rol uit in je versnelling om te remmen.

Zie je aankomen dat je ergens voor moet stoppen? Rem dan af op de motor door uit te rollen in je versnelling, en trap niet de koppeling in. Dit bespaart brandstof en werkt dus zuinig rijden in de hand.

✔ Moet je wachten? Zet je motor uit.

Zeker een minuut wachten voor een brug of treinovergang, of omdat je iemand opwacht? Zet de motor uit, dit bespaart brandstof. Je motor opstarten kost qua brandstof minder dan dat je deze een tijd gewoon laat draaien.

✔ Houd je auto licht qua gewicht.

Verwijder overbodige bagage in je auto. Extra gewicht betekent meer brandstofverbruik. Dit geldt extra voor bijvoorbeeld imperials en fietsendragers, aangezien zij zorgen voor meer luchtweerstand.

✔ Beperk elektriciteitsgebruik in je auto.

Heb je wel echt je stoelverwarming, (achter)ruitverwarming of bijvoorbeeld je airconditioning nodig? Of zolang? Bedenk namelijk dat zij heel veel energie opslokken, wat zich vertaalt in meer brandstofverbruik – soms al snel 10% of meer.

✔ Juiste bandenspanning.

Een te slappe autoband zorgt voor extra rolweerstand, en dat kost extra brandstof. Is je bandenspanning bijvoorbeeld 25% te laag, dan heb je 10% meer weerstand en dit kost 2% extra brandstof. Overigens slijt een slappe band ook sneller en is je wegligging minder goed.

✔ Tank met korting.

Heb je privé of zakelijk de mogelijkheid om te tanken met een kortingspas? Begin er liever vandaag dan morgen mee. Een groene auto hebben helpt je met besparen, maar extra korting laat je natuurlijk niet liggen, toch?

✔ Rijd niet te hard.

Te hard rijden kost extra brandstof. Gemiddeld rijden de meeste auto’s het zuinigst rond de 90 km/u, daarna neemt het brandstofgebruik vrij snel toe. Zo verbruik je bij 140 km/u zo’n 74% meer brandstof. En met geen of minder snelheidsboetes is echt zuinig rijden natuurlijk ook eerder bereikbaar.

 

Bron: “United Consumers”