BLOG: De voordelen van Financial Lease voor (startende) ondernemers

Financial Lease is een zakelijk financieel product waarmee je als ondernemer een (bedrijfs)auto kunt aanschaffen. Maar wat houdt het precies in, wat zijn de (fiscale) voordelen? Onze financieringen- en verzekeringenspecialist Eerde Jan Bijlsma legt het uit in onderstaande blog.

9_5.png

Onlangs was ik in gesprek met een ondernemer. Zijn beleid op het gebied van aanschaf van nieuwe (bedrijfs)wagens was dat je een auto direct moet kunnen betalen en anders niet moet aanschaffen. Echter, hij liep de laatste tijd wel tegen een uitdaging aan. Door de groei van zijn bedrijf kreeg hij steeds grotere opdrachten. Hierdoor had hij zijn beschikbare werkkapitaal steeds meer nodig om goederen en materieel voor te financieren. De ondernemer was naar de bank geweest voor een lening van € 200.000 om de goederen voor zijn opdrachten voor te financieren, maar ondervond problemen om de gewenste financiering te verkrijgen. Had hij zijn wagenpark van circa 20 auto's via een financial lease product gefinancierd voor gemiddeld € 10.000 per auto, dan had deze ondernemer gewoon een werkkapitaal gehad van € 200.000 en had hij het voorschot voor goederen en materieel met eigen middelen kunnen financieren. Met de opgedane kennis tijdens ons gesprek heeft deze ondernemer besloten om in het vervolg zijn nieuwe (bedrijfs)auto's af te nemen met Financial Lease. Dit geeft hem financieel meer lucht.

Wat is Financial Lease nu eigenlijk?


De term Financial Lease staat voor een zakelijk financieel product waarmee een personenwagen of bedrijfswagen aangeschaft kan worden. Het betreft een fiscaal aantrekkelijke financiering met diverse voordelen voor ondernemers. Een van de grootste voordelen is dus dat u bij Financial Lease geen grote aanslag hoeft te doen op het werkkapitaal. Na het overleggen van jaarcijfers is een aanbetaling van mininmaal het btw-bedrag op de auto voldoende.

Bij een Financial Lease financiert u de (bedrijfs)auto door maandelijks een termijn te betalen. Hierover bent u rente verschuldigd. U kunt de maandlasten laag houden door te spelen met de slottermijn. Na afloop van de looptijd en na betaling van de slottermijn wordt u juridisch eigenaar van de auto. Tot die tijd blijft het overschrijfbewijs in het bezit van de financiële instelling waar u de Financial Lease onderbrengt.

Wel is het zo dat u gedurende de looptijd van de Financial Lease al economisch eigenaar van de auto bent. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor onder andere de afdracht van wegenbelasting, het afsluiten van een autoverzekering en de kosten voor onderhoud en eventuele reparaties. 

Wat te doen aan het einde van de looptijd van een Financial Lease

vw-passat-dsg-2.jpgAan het einde van een Financial Lease heeft u meerdere opties. Bijvoorbeeld, u betaalt de slottermijn waarna u volledig eigenaar van de auto bent. U wilt door blijven rijden in de auto waarbij u de slottermijn middels een nieuwe Financial Lease herfinanciert. Of u kiest ervoor de auto in te ruilen en een nieuwe auto aan te schaffen, al dan niet met een Financial Lease. In alle gevallen geldt dat u de restwaarde van de auto kunt gebruiken voor een van bovenstaande opties.

Voor startende ondernemers interessant

Financial Lease is ook een zeer geliefd product bij startende ondernemers. Een starter heeft in veel gevallen niet direct werkkapitaal om een (bedrijfs)wagen) aan te schaffen. Toch is mobiliteit erg belangrijk om de werkzaamheden uit te voeren. Een startende ondernemers beschikt niet over jaarcijfers. Een bank - afhankelijk van de branche waarin een bedrijf is gestart - gaat in deze gevallen vaak akkoord met een minimale aanbetaling van 30% om een Financial lease af te kunnen sluiten.

Fiscale voordelen*

Zoals eerder genoemd, Financial Lease biedt ondernemers diverse voordelen. Zeker ook fiscale voordelen. Als u btw-plichtig bent, kunt u na aanschaf van de (bedrijfs)auto bij de volgende kwartaalaangifte de btw terugvorderen. U dient wel deze btw voor te schieten want het is niet mogelijk om de btw mee te financieren. Daarnaast heeft u recht op renteaftrek. Betaalde rente over een Financial Lease kunt u van de winst aftrekken. Verder kunt u de afschrijving van de auto opvoeren als kosten. Mogelijk kunt u ook nog eens aanspraak maken op subsidiemogelijkheden (MIA/VAMIL) van de overheid. Kijk voor meer informatie hierover op agentschapnl.nl.

Gratis adviesgesprek

Heeft u interesse in Financial Lease? Wilt u meer informatie? Ik maak graag geheel vrijblijvend een afspraak met u.

Concluderend, Financial Lease kan voor ondernemers een zeer interessante optie zijn voor de aanschaf van een nieuwe (bedrijfs)wagen. Alle voordelen nog een keer op een rijtje.

  • Fiscaal aantrekkelijke financiering.
  • Lage maandbedragen door hoge restwaarde.
  • Transparante, vaste maandlasten.
  • Financiering speciaal ontwikkeld voor (bedrijfs)auto's.
  • Interessant voor startende ondernemers.
  • Gemakkelijk en snel geregeld bij Century. 

 

* Informeer bij uw accountant/boekhouder welke fiscale voordelen voor u van toepassing zijn en hoe u hier dan maximaal gebruik van kunt maken.